Ordos

Film Publicerad onsdag, oktober 17th, 2012 | Av

För ganska exakt ett år sedan sprätte jag och en samling likasinnade runt på Shanghais gator, skrymslen och kvarter i jakten på den definitiva skateboardupplevelsen. En av anledningarna till att vi överhuvudtaget hamnade i just Shanghai var filmen The Shanghai Five som dokumenterat stadens blomstrande och ständigt expanderande skatescen. Skaparen av filmen, Charles Lanceplaine, visade sig även bli något av vår huvudguide under den tio dagar långa vistelsen.

För någon dag sedan kontaktade Charlie mig för att berätta om sin senaste skapelse, filmen Ordos. För att kortfattat summera verket handlar det om följande:

Ordos är en stad i Inre Mongoliet, som är en del av Kina. Med sina drygt 1,9 miljoner invånare utspridda på 87000 kvadratkilometer har staden en befolkningsdensitet på ca 22 personer per kvadratkilometer. I jämförelse med New York City, som har cirka 10500 personer per kvadratkilometer, krävs det inget mattesnille för att räkna ut att Ordos torde kännas väldigt folktomt. Hit reste Charlie och vänner, bland annat den temporära exilsvensken Gustav Nyman, för några månader sedan för att undersöka skateboardmöjligheterna samt eventuellt dokumentera dessa.

Och skateboardåkning blev det. Som dessutom dokumenterades. I en bebyggelse som bäst kan beskrivas som en spökstad. Resultatet av dokumentationen skådas ovan i en film som ger mersmak av allt.

Vill ni ser mer av Kina hittar ni en ansamling länkar nedan, bland annat resultatet av vår resa 2011.

• Hjaltefar goes to China – Del 1 ››
• Hjaltefar goes to China – Del 2 ››
• Hjaltefar goes to China – Del 3 ››
• The Shanghai Five ››

3 kommentarer

 1. Kommenterat av Denni 17 oktober, 2012 - 6:13 e m

  Shit vilket drömlandskap. Måste fan dit! Skateboarding är fortfarane det coolaste!

 2. Kommenterat av Linus 18 oktober, 2012 - 11:31 f m

  Wow. Otroligt märkligt att se. Massvis med mäktiga statyer och monument, fontäner och klinker överallt. Men inga människor…

 3. Kommenterat av Daniel 18 oktober, 2012 - 2:00 e m

  Skaters paradise, minst sagt.

Kommentera

Namn (Obligatoriskt)
E-post (Obligatoriskt)
URL (Valfritt)

Socialt

Nypublicerat

Notiser

 • Skriet från Gotham (0)
  Det ur Frankrike sprungna Magenta Skateboards släppte i dagarna filmen Panic in Gotham, ett verk helt och hållet filmat i städernas stad, New York City. Förutom sedvanliga magentörer återfinns även gräddan av stadens skatescen 2013. Man tackar.
 • Static IV – Teaser (0)
  Den fjärde installationen i Josh Stewarts Staticserie är på väg att se dagens ljus. I veckan släpptes första teasern och om allt går enligt planerna ser vi fram emot att bli ordentligt stokade någon gång under 2013.
 • Svenska Skateboardgalan 2013 (2)
  Galatider råder och nästa vecka smäller det. Har du inte lagt din röst, gör det nu. svenskaskateboardgalan.se ››
 • Lucia Classics (0)
  Lika säkert som att vi imorgon kommer titta på de vackra, unga människorna iklädda ljuskronor och vita strutar, återkommer Lucia Classics ännu en gång. Precis som föregående år är skådeplatsen Karlstad och datumen som gäller är 14-15 december. Mer info…
 • Fler notiser

The Daily Grind