skane1skane2skane3skane4skane5skane6skane7skane8skane9

Ett spett i den skånska kakan

Bildreportage Publicerad tisdag, oktober 16th, 2012 | Av | Text: John Dahlquist

Skateboard handlar allt som oftast att få olika mer eller mindre påverkbara variabler att stämma. Vind och sprickor i marken ska synkas med balans och fötters placering. Men för att ens komma dit krävs nuförtiden ibland veckors planering för att få sina favoritpersoner att sammanstråla och skata ihop. Under sommaren som nu wailar ut den sista versens strof var vädret en faktor som inte gick att lita på. Än mindre planera för.

Därför kändes som ödets nyck att sex personer som inte skejtat ihop på år och dar lyckades ge sig iväg på Skåneresa tillsammans. Detta dessutom på en av sommarens varmaste dagar. Mattias lyckades ta ledigt från akupunkturkliniken, Tobias och Nils från ombyggnaden av Bryggeriet, Pyssling från skolan och jag och Martin lyckades få familjelogistiken att funka för en heldags skate. Under sådana lyckliga omständigheter är det bara att fånga dagen och ge sig av i ottan. Avfärd 08:00 och med målet att skata så många parker längs den Skånska västkusten som benen och motivationen klara av på en dag.

Det skulle visa sig hålla för tre och en halv park. Men det är inte illa i 30 graders värme och full karriär på varje stopp. Energin bara vibrerade i betongen vart vi än kom och i Båstad blev en unge så peppad att han bröt armen så fort vi hoppat ur bilarna.

Men nu går vi händelserna i förväg. Första stoppet var den suveräna parken i Höganäs. Perfekt bowl, liten parkdel och en del vanligt streetsmarr. Väl värt en omväg för den som rör sig längs kusten. Framförallt på sommaren då Höganäs är ett riktigt russin i den svenska kakan.

Nästa stopp blev velodromparken i Båstad. Böjar överallt och en hip så stor att det borde krävas flygcert för att åka över den. 30 grader varmt och nästan helt tomt i parken gjorde att man kunde köra tills man inte orkade längre. Ingen press att prestera. Detta var semester. Bara rull, rull tills solstinget gjorde fortsatt åkning hälsovådligt. Nisse tog semestern bokstavligt och de enda riktiga skatebilderna fastnade på Martin Ottossons minneskort.

Där någonstans var skatekvoten fylld men ett bad senare beslutade vi oss för att klämma ur den trasa som var vår gemensamma semesterdag ytterligare och begav oss ännu ett steg norrut mot Laholm. Det imponerar verkligen att varje liten håla verkar planera för en skatepark och på västkusten behöver man inte åka många kilometer innan man stöter på nytt guld. Det är oklart hur bra Laholms park är för när vi kom dit var vi så tagna av solen att det kändes som om den låg i en lång uppförsbacke. Gissningsvis gjorde den inte det och omväxling förnöjer. Marsch pannkaka mot Laholm om tillfälle ges. Den som gillar minirampspines har guld att vaska.

Ingen dagsutflykt är komplett utan grillning så det sista steget på en i övrigt komplett skatedag tog oss till familjen Magnusson i Stehag som höll kolen glödandes och Hugos Skateshop öppen långt efter ordinarie stängningstid. Bilderna är få, minnena är många, vår stund i solen kort men skateboarding för alltid. Tack för det.

5 kommentarer

 1. Kommenterat av Sergio 16 oktober, 2012 - 3:00 e m

  Har aldrig sett så snygga fälgar som på den där Alfan tidigare. Molto Bene!

 2. Kommenterat av Corneo 16 oktober, 2012 - 3:15 e m

  Hörde att Alfan skulle besiktigas i dag.

 3. Kommenterat av Tonny 16 oktober, 2012 - 3:45 e m

  Herregud vad dom verkar ha haft det gott på sin resa. Jag är så himla glad att vi får ta del av det här via Sveriges enda riktiga sajt om riktig skate.

 4. Kommenterat av Benhög 17 oktober, 2012 - 8:29 f m

  Det bästa på länge, kort och gott!!

 5. Kommenterat av Denni 17 oktober, 2012 - 6:15 e m

  Gött reportage! Längtar efter sommaren. Blir lätt Skåne då!

Kommentera

Namn (Obligatoriskt)
E-post (Obligatoriskt)
URL (Valfritt)

Socialt

Nypublicerat

Notiser

 • Skriet från Gotham (0)
  Det ur Frankrike sprungna Magenta Skateboards släppte i dagarna filmen Panic in Gotham, ett verk helt och hållet filmat i städernas stad, New York City. Förutom sedvanliga magentörer återfinns även gräddan av stadens skatescen 2013. Man tackar.
 • Static IV – Teaser (0)
  Den fjärde installationen i Josh Stewarts Staticserie är på väg att se dagens ljus. I veckan släpptes första teasern och om allt går enligt planerna ser vi fram emot att bli ordentligt stokade någon gång under 2013.
 • Svenska Skateboardgalan 2013 (2)
  Galatider råder och nästa vecka smäller det. Har du inte lagt din röst, gör det nu. svenskaskateboardgalan.se ››
 • Lucia Classics (0)
  Lika säkert som att vi imorgon kommer titta på de vackra, unga människorna iklädda ljuskronor och vita strutar, återkommer Lucia Classics ännu en gång. Precis som föregående år är skådeplatsen Karlstad och datumen som gäller är 14-15 december. Mer info…
 • Fler notiser

The Daily Grind