2011 – En summering

Krönika Publicerad onsdag, januari 18th, 2012 | Av
kronika_featured

Jag vet inte om det finns någon gräns för hur länge man kan hålla på med summeringar av år som gått men låt oss säga att vid 18 januari, där drar vi strecket. Således är det enligt mina kalkyler helt kosher att ge er en sammanfattning av vad ni läsare föredrog att konsumera under 2011, som för övrigt bjöd på hela 379 artiklar av olika typer, allt från notiser till filmer, produkttester, intervjuer och allt där mellan.

En på miljonen

Som vi berättade förra veckan var En på miljonen det oavkortat populäraste inslaget på Defekt under förra året. Med rafflande spänning och nagelbitande upplösning bjöds det på realitysåpa under hela november månad med Christopher Bajo, Daniel Wårdh, David Hermansson, Johan Loxell och Simon Isaksson. Jag ska inte gå in på detaljer om hur det hela fortlöpte och vem som vann, för det läser ni bäst här.

Pärlor från förr

Under sensommaren drog vi igång artikelserien Pärlor från förr som kortfattat är en summering av svunna tider i svensk skateboardåkning. Med hjälp av Pascal Strüwer och hans digra arkiv VHS-kasetter (samt det idoga jobbet att digitalisera alla dessa) har vi försett er med skateboardnostalgi från främst 90-talet under snart ett halvårs tid. Bland alla dessa alster listas här nedan de fem populäraste men naturligtvis tycker jag att ni bör ögna igenom samtliga genom att klicka här.

Pärlor från förr – Svenska skatekorståget ››
Pärlor från förr: Kareem Campbell ››
Pärlor från förr: Memories ››
Pärlor från förr: Folköl och nudlar ››
Pärlor från förr: Mythicreklamen ››

Skicka vidare


Segmentet Skicka vidare var, eller är, en artikelserie vi drog igång i början av året där tanken var att intervjua en en person som i sin tur fick lov att välja vem som skulle bli nästkommande subjekt i serien. Det hela började starkt med att jag personligen bestämde att Björn Tjernberg skulle bli först ut i ledet och efter det var det hela utom min kontroll. Björn skickade vidare till Tobbe Franzén som valde att göra Sverker Persson till sin efterträdare. Sverker förde stafettpinnen vidare till Peter Jeppson som i sin tur tyckte att Markus Kärnebro borde vara nästa man till rakning. Markus styrde kosan mot Bemo Lundgren som svarade fint och utförligt samt skickade vidare till Gabriel Engelke. Gabbe ansåg att den gamla lägenhetskamraten Love Eneroth borde bli grillad av mig varpå Love kontrade med att skjutsa mig vidare till Feeble-Fredrik Andréasson. Där är vi nu och någonstans i Norrland sitter Jonas Lindahl och väntar på att få ett samtal från undertecknad. Orkar ni inte klicka på namnen ovan hittar ni samtliga artiklar via följande länk.

Aprilskämtet

Sedan farfar var ung (nåja) har Defekt begagnat sig av fenomenet aprilskämt. Naturligtvis var fallet 2011 på intet sätt annorlunda och denna gång skrämde vi slag på betongsugna skateboardåkare från huvudstaden som tutades i att Rålambhovsparken temporärt skulle stängas ned till förmån för en skara sällsynta gnagare. Självklart räknar vi med att den sedvanliga statistiken fortfarande gäller, det vill säga att 10% gick på det, 20% var skeptiska och upprepade ordet ”April” två gånger för sig själva. Våren i Rålambshovsparken hotad ››

Defekt gör Podcast


Någonstans i början av maj månad bestämde jag mig för att nästa stora teknologiska landvinning för Defekt måste vara det talade ordet. Efter att personligen varit en storkonsument av formatet podcasts tyckte jag att det skulle vara intressant att själv ge sig in i det. Sagt och gjort. Jag ringde upp (det kan också vara så att jag mailade) John Dahlquist och Gustav Edén för att höra mig för hur intresset såg ut från deras sida och någon dag senare hade vi gjort vår första pilot. Den blev inget vidare och släpptes aldrig. Det gjorde däremot uppföljaren som landade på internet 12 maj under namnet Kastat i etern. För den som följt podcasten under året kommer det inte som en överraskning att vi under senare tid verkligen legat efter med inspelning och publicering av nya avsnitt, vilket vi ämnar råda bot på under det kommande året. Fram tills våra röster ånyo letar sig fram till era telefoner, datorer och mp3-spelare hoppas vi att ni håller till godo med repriser av gångna episoder.

Hätska diskussioner

Jag har alltid varit en förespråkare för faktumet att en artikelförfattare och redaktion gör en internetbaserade publikation intressant men att det är läsaren som avgör om det ska bli en riktig succé. Detta uttrycks naturligtvis genom att titta på statistik men kanske framförallt hur pass mycket läsaren engagerar sig i det man just läst. Det som verkade tagga er allra mest under 2011 var artikeln Ormar och paddor som behandlade nyheten att Sveriges Skateboardtidning Giftorm numera fanns att införskaffa på digital väg. Trots en del nonsens var diskussionen saklig och intressant, kanske framförallt för att det rådde delade meningar i ärendet. Diskussioner förnöjer. Prata på! Artikeln samt kommentarerna läser ni här.

Bildreportagen

Dessvärre har det fallit sig som så att det som en gång var Defekts flaggskepp, bildreportagen, förpassats till en lågprioriterad syssla. Det beror i mångt om mycket på att timmarna är begränsade och med alla ovanstående spännande inslag blir tiden än mer knapp. Detta till trots lyckades vi ändå prångla ut en handfull matnyttiga och stilfulla alster under året. Naturligtvis tycker vi att ni bör ögna igenom samtliga men vill ni bara vara som alla andra följer topp tre nedan.

Bara banks i Barcelona ››
I Klabbes hjärna ››
Från Nord till söder ››

Inspiration

Under hösten berättade John Dahlquist för mig att han lite sådär i hemlighet hade börjat skicka e-post till sina gamla barndomsidoler. Han raljerade stort och brett om att han numera hade daglig kontakt med bland andra James Kelch och Drake Jones och det var inte att en viss nyfikenhet infann sig i mitt sinne. Vidare förtäljdes det att denna långväga korrespondens skulle mynna ut i en artikelserie med namnet inspiration.

I korta ordalag fick legendarerna, som visade sig vara både utländska och inhemska, nämna tre till fem videoparts som taggat dem genom åren, gärna med målande beskrivningar som ackompanjemang. Till detta författades sedan en inledande skrift om personen i fråga. Till dags dato har vi sett inspirationstexter från ovan nämnde Drake Jones, Brian Lotti, Karma Tsocheff, Andreas Engelkes, Danny Sargent, Koffe Hallgren och Matt Pailes. I utkastkkorgen ligger dessutom ytterligare en harang hjältar som väntar på att få yttra sig. Samtliga inspirationsartiklar finner ni här.

Julkalendern

Som avslutning på året gjorde vi i samarbete med Jäs Unit storsatsningen att flytta den årligen återkommande julaklenden från skateboardkollektivets sedvanliga hemsida till Defekt. Med start 1 december levererades det dagligen kalenderluckor i form av små videoklimpar ända tills tomten stod och knackade på dörren. Omåttligt populärt, sprängfyllt med material från Bulten och en värdig avslutning på ett riktigt ösigt år. Missade ni det hela kan samtliga luckor öppnas på nytt via följande länk.

Hedersvärda omnämnanden

Utöver ovanstående har det under året även förekommit enstaka artiklar som kvalat in på listan över vad som lockade till sig folket. Ni kan kalla det för eftersläntare, vi kallar det för bubblare.

Brev från utlandet
Gustav Edén gräver i kontaktlistan och uppmanar vänner från när och fjärran att skriva brev till Defektredaktionen.

Vikten av det viktigaste
John Dahlquist väger truckar, kanske den mest diskuterade beståndsdelen på en skateboard.

8 GB skateboarding
Hur känns det egentligen att skata på en bräda från Polygon Skateboards? Dahlquist vet.

Skotester
Jodå, vi hann med att prova några skor, även i år.
Nike SB Zoom FP ››
Nike SB Eric Koston ››
Servant Lowcuts ››

Tack för 2011. 2012 kommer överträffa allt vi någonsin upplevt.

2 kommentarer

 1. Kommenterat av H Jonsson 19 januari, 2012 - 11:45 f m

  Tackar för året som gått!

  Utser Defekt som bästa svenska skateboardsidan, snyggt och bra. Håller Skicka vidare och Podcasterna som personliga favoriter, medans Energidrycksreklam för miljooooner inte riktigt föll mig på läppen.

  Ser fram emot Defekt 2012!

  (förutom att jag får ta del av allt gratis, så tycker jag fan att jag är värd en sticker nu)

 2. Kommenterat av jugga 19 januari, 2012 - 2:50 e m

  H Johsson Där va ingen energidrycksponsor med i en på milj000000nen…..

Kommentera

Namn (Obligatoriskt)
E-post (Obligatoriskt)
URL (Valfritt)

Socialt

Nypublicerat

Notiser

 • Skriet från Gotham (0)
  Det ur Frankrike sprungna Magenta Skateboards släppte i dagarna filmen Panic in Gotham, ett verk helt och hållet filmat i städernas stad, New York City. Förutom sedvanliga magentörer återfinns även gräddan av stadens skatescen 2013. Man tackar.
 • Static IV – Teaser (0)
  Den fjärde installationen i Josh Stewarts Staticserie är på väg att se dagens ljus. I veckan släpptes första teasern och om allt går enligt planerna ser vi fram emot att bli ordentligt stokade någon gång under 2013.
 • Svenska Skateboardgalan 2013 (2)
  Galatider råder och nästa vecka smäller det. Har du inte lagt din röst, gör det nu. svenskaskateboardgalan.se ››
 • Lucia Classics (0)
  Lika säkert som att vi imorgon kommer titta på de vackra, unga människorna iklädda ljuskronor och vita strutar, återkommer Lucia Classics ännu en gång. Precis som föregående år är skådeplatsen Karlstad och datumen som gäller är 14-15 december. Mer info…
 • Fler notiser

The Daily Grind