SVT Play och svensk skateboardhistoria

Film Publicerad fredag, december 30th, 2011 | Av
hooked_featured

Under gårdagen visade Sveriges Television Staffan Hildebrands dokumentär Hooked for Life, vilken vi uppmärksammade här Defekt för några månader sedan. Hade du inte möjlighet att ögna in rullen under ordinarie sändningstid behöver du inte gråta blod. Man har nämligen valt att publicera filmen på SVT Play som lovar att hålla den levande till 28 januari nästa år. Ni har med andra ord en knapp månad på er att se den om och om igen. Mellandagsklapparna kommer i strida strömmar 2011.

Hooked for life hittar ni på svtplay.se. Vill ni läsa vad vi skrev om filmen i mars 2011 gör ni bäst i att klicka här.

10 kommentarer

 1. Kommenterat av Henry Bergström 13 juli, 2012 - 11:22 e m

  Jag vann första Svenska sm i skateboard 1977 på Wennergren center i Stockholm, min bror Dennis Bergström introducerade skateboard i Sverige inklusive alla kamper gentemot konsumentverket osv , sponsrade bland annat hela första European Freestyle skiing championships i Åre ,Det hela började när jag bröt min tumme i taxi dörren på La Guardia airport, på väg till att hälsa på mina Amerikanska släktingar i Washington, som tröst sa min mamma Ruth Bergström att jag kunde välja vad jag ville på sport avdelningen på ett stort varuhus, jag valde en Newporter Skateboard, när jag kom tillbaks med den, sålde Dennis 40 000 skateboards utav just den modellen första året i Sverige, och var sedan ledande inom Svensk skateboard försäljning dom kommande 5 åren , allt annat är lögn och det borde vetas., många år innan hade vi en Amerikansk Hobie bräda med backelit hjul på, den var elegant, men gick inte att åka på för den var alldeles för skakig, jag har nu hör att många andra har gjort filmer och böcker om att säga att dom introducerade skate i Sverige, det är ju helt pinsamt för dom.

 2. Kommenterat av Jörgen Andersson 29 augusti, 2012 - 11:28 f m

  Fan vad jag är trött på folk som tror att dom är något. Bekräftelse-torskar växer tydligen på träden nu mera om man säger sig komma med sanning, ska det väl va sanning åtminstonde. Hösten 1975- våren 1976 jobbade jag som reklamutdelare på Drottninggatan mellan Åhlens-pub i Stockholm för ett företag som hette reflection som sålde engelska-pubspeglar, ägarna till den firman heter Göran och Peter och dom var på en inköpsresa i London, när dom kom tillbaka från den så hade dom två skateboards med sig, newporter brädor i plast, blå och gul som jag och Alexander Lindgren fick annvända när vi delade ut reklamen. Firman som vi jobbade på bytte namn till Eurocana som var det ledande företaget på försäjning av skateboards i landet. När vi delade ut reklamen på Drottninggatan så frågade folk vad de va för något då sade vi skateboards och dom frågade var man kunde köpa dom, i England och Usa, sa vi för det var det enda vi visste, men vi talade om det för Göran och Peter, det var många som frågade var man kunde sköpa skateboards och dom var ju affärsmän så dom insåg väl att det fanns pengar att tjäna. Detta var strax innan julhandeln. Det var så skateboarden fick sin start i Sverge, så om man betänker det så stämmer dina årtal inte. Är det inte ganska förmätet att ta på sig äran för någon annan och komma med osanning, om ni hade en bräda av backelit. Det må så vara, det fanns säkert flera brädor i landet som folk köpt på semestern innan 1975 men att säga det var du och din släkt som startade skateboard eran i Sverige det är ju dumt och pinsamt. Jag har åkt dom flesta och dom bästa så som [ per-viking, kristensen.tony-mangnusson. tobba. lance-downdell.grassman. Har även jobbat som parkmarchall på Newsport house, allt detta är min sanning!!!

 3. Kommenterat av Yeah? 29 augusti, 2012 - 12:09 e m

  Ni är jevla dinosaurer båda två..

 4. Kommenterat av Yeah? 29 augusti, 2012 - 12:09 e m

  I all välmening då..

 5. Kommenterat av Jörgen Andersson 29 augusti, 2012 - 2:17 e m

  ja i all välmening då huuum dinosaurer nä jag åker ju fortfarande och laddar effter bästa förmåga varför sluta ha roligt är över 50 men bitvis 14 fortfarande livet är aldeles för kort

 6. Kommenterat av Henry 27 september, 2013 - 9:27 f m

  Göran och Peter och dom var på en inköpsresa i London, när dom kom tillbaka från den så hade dom två skateboards med sig, newporter brädor i plast, ”stämmer ej”

  Jag känner Göran Hammargren som ägde Eurocana och Reflexion vid Sergelstorg, åkt freestyle skidor med honom, dom köpte Newporter brädor ifrån oss, hittade inte dom i London , där har du helt fel, hela Saltsjöbaden och konsumentverket vet att jag har talat sanning, kommentera inte om sådant du inte vet till 100%
  Mvh!Henry

 7. Kommenterat av Henry 31 oktober, 2013 - 9:29 e m

  Jörgen Andersson, Om du vet vad du talar om, vet du också vem jag är, en ursäkt vore i sin ordning.
  Mvh!Henry Bergström

 8. Kommenterat av Björn Gevert 19 januari, 2016 - 7:51 f m

  Hörni, det var en tysk-svensk ingenjör som introducerade skateboard i Sverige, finns en artikel på nätet från en gammal Veckans affärer, sitter på bussen just nu, så jag har ej länken. Det var 1966 eller 67 som han svensktillverkade och sålde en liten skateboard med lerhjul som han kallade Rollipop. Det blev ingen succé, men han sålde dem tex på NK. Han hette något riktigt konstigt typ Döthleff.

 9. Kommenterat av Björn Gevert 19 januari, 2016 - 7:55 f m

  Hittade artikeln, tydligen såldes Makaha först på NK, innan Dötleff började massproducera sina Rollipops:
  http://www.va.se/nyheter/2015/09/16/usa-fluga-till-sverige-surfing-pa-land/

 10. Kommenterat av GG Allinn 3 februari, 2016 - 3:23 e m

  Vilket underbart citat:

  ”hela Saltsjöbaden och konsumentverket vet att jag har talat sanning”

  Over and out.

Kommentera

Namn (Obligatoriskt)
E-post (Obligatoriskt)
URL (Valfritt)

Socialt

Nypublicerat

Notiser

 • Skriet från Gotham (0)
  Det ur Frankrike sprungna Magenta Skateboards släppte i dagarna filmen Panic in Gotham, ett verk helt och hållet filmat i städernas stad, New York City. Förutom sedvanliga magentörer återfinns även gräddan av stadens skatescen 2013. Man tackar.
 • Static IV – Teaser (0)
  Den fjärde installationen i Josh Stewarts Staticserie är på väg att se dagens ljus. I veckan släpptes första teasern och om allt går enligt planerna ser vi fram emot att bli ordentligt stokade någon gång under 2013.
 • Svenska Skateboardgalan 2013 (2)
  Galatider råder och nästa vecka smäller det. Har du inte lagt din röst, gör det nu. svenskaskateboardgalan.se ››
 • Lucia Classics (0)
  Lika säkert som att vi imorgon kommer titta på de vackra, unga människorna iklädda ljuskronor och vita strutar, återkommer Lucia Classics ännu en gång. Precis som föregående år är skådeplatsen Karlstad och datumen som gäller är 14-15 december. Mer info…
 • Fler notiser

The Daily Grind