Pärlor från förr

Intervjuer Publicerad tisdag, augusti 16th, 2011 | Av
pascal_featured

Låt oss alla enas om att begreppet ”det var bättre förr”, sällan eller aldrig stämmer. Med detta sagt så vill jag ändå poängtera att nostalgi, i synnerhet skateboardrelaterad sådan, är ett ärende som ligger mig personligen väldigt varmt om hjärtat. Jag kan dessutom med en hundraprocentig säkerhet säga att jag inte är ensam om denna fascination. Jag har minst en like, nämligen Pascal Strüwer.

Under sommarens regniga dagar har Pascal suttit i en sladdhärva av utomjordisk kaliber för att digitalisera gamla VHS-kasetter innehållandes produktioner från 90-talet, ett arbete som äntligen är slutfört, redo att spridas planeten runt. Jag tog mig ett litet snack med kameraoperatören för att höra vad som var upp, och vad som var ner.

Hej Pascal, hur är läget? Har du fyrkantiga ögon nu?
Jag hade det innan semestern, nu är de runda igen, i alla fall enligt Jimmy Jansson.

Du har spenderat sommaren med att digitalisera mängder av gamla skatefilmer. Vad fick dig att ta dig an ett sånt här projekt?
En del har frågat om gamla filmer jag gjort och jag kände att det fanns ingen idé att låt alla gamla VHS:er samla damm hemma i hyllan. Det finns ju massor av kul skatefooty för folk att ta del av och då ska de också få det.

Hur många har det blivit totalt?
Oj, oj, oj. 22 filmer totalt men jag vill inte avslöja vad allting är än. Allt har inte jag gjort och det kanske kommer lite mer smarr…

Men på ett eller annat sätt har du haft fingrar med i samtliga produktioner?
Ja nästan. Några har andra gjort men de har jag spelat in på min gamla videobandspelare och de måste visas för massan.

Vilken tidsera pratar vi om?
1995-2000 ungefär men en film som kommer längre fram är från 2007. Sen kommer det kanske någon som är ännu äldre än 1995. Fan, låter jag tråkig?

Nej, svinbra
Gillar din ironi.


Pelle Fredell berättar för Pascal och tittarna om Hoover Dam.

Kan du berätta lite om första filmen vi får se idag?
Runt mitten av 90-talet och några år framöver var tevekanalen Z-TV ”the shit”. Mycket musikprogram och andra roliga talkshows visades dagligen. Ett program som först Henrik Kumlin och Mange Gyllenberg låg bakom var Edge TV. Titeln var baserad på tidningen Edge som dök upp på 90-talet innan Funsport Skateboard. De hade med en del skateboard blandat med andra ”actionsporter”.

Några år senare tog Pelle Nilsson över programmet och jag började bidra med material som jag filmade. Detta avsnitt är från en skatetrip som ett stort gäng svenska carvers gjorde 1998 till skateboardens Mecka, Kalifornien. Vi kuskade omkring och skatade i 14 dagar tror jag, filmade och fotade till Funsport Skateboard och Edge TV. Det hela blev fyra avsnitt som gick i en månad på Edge TV och blev kallat för ”Svenska Skatekorståget i USA” eller något sånt.

Frågan är bara om vi lyckades konvertera några jänkare till en annan skatereligion än deras egen.

Är det hela trippen vi får se idag eller har du delat upp den i samma avsnittsordning som på ZTV, så att vi får se ett avsnitt i veckan?
Jag har klippt ihop alla avsnitten så man får se hela resan. Från Alexanders Åkerlunds intervjuer med Matt Hensley och Duane Peters i Long Beach till slutet med din noseslide (tog 21 försök) i Venice Beach nerför den där äckliga muren.

Så tanken med detta är att klippen ska vara ända fram till jul?
Ja det är väl det och så måste vi släppa någon film som juklapp till alla? Kanske ”Hooked for life”? Nej, jag skojar. Men något borde finnas lagom till Jul.

Något som summerar det hela? Kan det bli Tidens Minne?
Ja, eller något Mad Circle-klipp på Justin Girard så alla i Malmö blir glada. Sen vill jag också tillägga att för mig så är det viktigt att i alla fall mina filmer men säkert de andra också hamnar i rätt forum och då är Defekt perfekt. Oberoende och bra.

Du är för snäll Pagge! Nu rullar vi bandet.

Inga kommentarer än. Påbörja diskussionen nedan.

Kommentera

Namn (Obligatoriskt)
E-post (Obligatoriskt)
URL (Valfritt)

Socialt

Nypublicerat

Notiser

 • Skriet från Gotham (0)
  Det ur Frankrike sprungna Magenta Skateboards släppte i dagarna filmen Panic in Gotham, ett verk helt och hållet filmat i städernas stad, New York City. Förutom sedvanliga magentörer återfinns även gräddan av stadens skatescen 2013. Man tackar.
 • Static IV – Teaser (0)
  Den fjärde installationen i Josh Stewarts Staticserie är på väg att se dagens ljus. I veckan släpptes första teasern och om allt går enligt planerna ser vi fram emot att bli ordentligt stokade någon gång under 2013.
 • Svenska Skateboardgalan 2013 (2)
  Galatider råder och nästa vecka smäller det. Har du inte lagt din röst, gör det nu. svenskaskateboardgalan.se ››
 • Lucia Classics (0)
  Lika säkert som att vi imorgon kommer titta på de vackra, unga människorna iklädda ljuskronor och vita strutar, återkommer Lucia Classics ännu en gång. Precis som föregående år är skådeplatsen Karlstad och datumen som gäller är 14-15 december. Mer info…
 • Fler notiser

The Daily Grind