00010203040506070809101112131415161718192021

Från Nord till söder

Bildreportage Publicerad måndag, maj 2nd, 2011 | Av

Sommaren 2010 satte Nord Skateboards segel mot äventyr på sydligare breddgrader. Med Hamburg som slutdestination lyckades man klämma in allt från välkända skatespots i svenska skatemetropoler till cykelparker i Flensburg. I den välfyllda bilen hittades Eddie Lindkvist, Fredrik Gustafsson, Axel Lindquist, Chai Keuter, Sam Prabert och Matt Marek samt Kalle Hägglund och Andreas Sander som noggrant dokumenterade allt som hände, såväl bild- som textledes. Resultatet återfinns både ovan och nedan.

Text Kalle Hägglund / Foto Andreas Sander

Malmö och Sibbarp
Vi hade tänkt att köra en halvtimmessession i Sibbarpparken medan vi väntade in Nords Malmöåkare Sam Prabert. Som sagt var det tänkt en kortsession men redan efter fem minuter hade Chai droppat in i en böj och satt handen hårt i backen, rakt på en kullagerkula vilken gick in i handflatan. Kulan hade tänkt att stanna där, för när vi provade att plocka ut den, både med en och två fällknivar så gick den bara längre och längre in och hålet där kulan satt gick igen på två minuter. Så det blev sjukhusbesök och tid för operation redan på kvällen.

Under tiden som Chai, Fredrik och Sams mor var på sjukhus för operation så passade övriga teamet på att skata ett gap-to-handrail och kolla in Malmös DIY paradis. Det var välbyggt, tight och svårskatat. Vid den här tiden var det både mörkt och regnigt så det blev inte mycket åkning. När vi kollat färdigt på det vi ville se av Malmös spots så åkte vi hem till familjen Prabert för sömn och ladd för resten av resan. Bed and breakfast var bokat i Odense men eftersom Chais hand hade krånglat så fick vi spendera natten i Malmö.

Bilresa till Hamburg och DIY skate
Dagen efter vaknade vi vid åttatiden för att packa in hela manskapet och bege oss mot Tyskland och Hamburg. Diskussionen gick om hur vi skulle ta oss dit och resrutten blev till slut bil till Rödby, färja därifrån till Puttgarden och sen bila vidare mot Hamburg.

Väl framme letade vi upp ett lunchställe som serverade olika tyska korvar med potatissallad. Stället var bohemiskt hipmysigt med god mat och trevlig stämning. Efter det plockade vi ihop kameragrejer och brädor och gav oss av genom Hamburgs gator för att leta upp ”Projekt Flora” som är en DIY-pool byggd intill ett ockuperat hus. Hippies och rastafolk gled omkring runt skatebygget och stämmningen var trevlig. Det var en välplanerad vertdel och en något mindre del med hip och öververt. Teamet skatade superbra och det var en fröjd att se folk satsa allt för att göra svåra tricks i den djupa vertdelen. Vi var ensamma i ca tre timmar och i slutet av våran session dök en local upp och berättade att vi kunde gå till butiken 55feet om vi ville ha tips på andra spots som Hamburg kunde erbjuda.

Väl inne på butiken som för övrigt var en ”riktig” skatebutik som kändes genuin och som hade satsat på hårdvara och inte massa kläder för ickeskatare så var killen i butiken till stor hjälp. När vi frågade vad som var bra spots i Hamburg så sa han ”Hambörg is famous for two sings. We have lots of quarterpipes but no cöörbs.”

Deppigt tänkte vi och gav honom en bräda för den hjälp vi kunde få. Då vaknade han till,när han förstod att det faktiskt var skatare han hade i sin butik.

”Ok, now were talking” sa han och gjorde en lång lista på allt som kunde tänkas passa oss. Han förklarade ett böjspot i mosaik som var bra men han gjorde en logga intill kartan dit i form av ett nazistiskt SS märke som tydligen betydde att man inte skulle vistas där om det inte var absolut nödvändigt så det spotet hoppa vi över.

Vi begav oss till spot nummer ett på listan som skulle vara en treklöverbowl men kunde inte hitta det och en lätt besvikelse la sig i bilen. Bom på första…

Istället hittade vi en skatepark som låg på en skolgård. Den var extremt dålig, som ett stort grunt hål ner i asfalten. En sak var kul med spottet, runt hela parken var ett räcke. Det gjorde det till ett perfekt bank över rail spot. Chai gjorde sad över räcket men efter försök två så fick han en schvung i landningen och brädan träffade en merca som stod parkerad intill. Otur och stress därifrån.

Vi åkte till vårt bed and breakfast för mat och sömn. Boendet var billigt, enkelt och ganska bra. Våningssängar och en tv. Vi gick igenom dagens mediacoverage och planerade morgondagen. Det blev mycket omplåstrade på kvällarna av skrapsår, stukningar osv.

Mera skate i Hamburg
Vi vaknade tidigt och gick ner och intog 4€ frukostbuffe. Frukosten är min absoluta favorit på skateresor. Sitta ner länge, folk är pigga och laddade för att ta sig an en ny dag.

Eddie hämtade bilen i källaren och vi packade in allt vi behövde. Vi begav oss mot något som killen i skatebutiken sa var ett perfekt ditch men bom igen och en anställd sa att vi inte skulle ge oss in där pga av råttor och smittsjukdomar från dessa. Så istället för ditch så blev det bank. Det var ett helt område i tegel med banks, trappor och liknande. Tyvärr blev det bust och vi fick ge oss av. Vi stack till hamnen för att kolla vad som fanns att erbjuda. Området hade mycket som var skatebart, bland annat en ca 50 cm hög lastkaj med järnkant och även lite bankvarianter i ny smooth betong. Jag som fotograf blev inkallad på ett kontor för att kontoret som låg intill var tvungna att informera oss om att inga byggnader fick vara med på bilderna som skulle ut i media. Mycket trevliga och raka besked och sånt uppskattas alltid. Hamnen var ett mycket fotogenict ställe som vi kände att vi var tvungna att få med på bilderna. Längst ut fanns en gigantisk byggnad där hela ena sidan bestod av ca tio meter höga banks i flera etapper. Fredrik och Matt gick dit för att reka och blev besvikna när vi märkte att stället var superbevakat av vakter.Vi bestämde oss ändå för att skata denna bank på något sätt. Vi behövde bara hitta en passande tid.

Efter lunch stack vi till ett torg som var fullt av branta, branta banks som passade utmärkt för långa lines. Torget var riktigt kul men svårskatat. På kvällen passade vi även på att skata torget utanför konstmuseet. Eftersom det var semifinal i fotbolls-vm så var det perfekt att skata ett spot som annars är så välbevakat. Här fanns oändligt med Lyonbanks i flera höjder och dubbelset som hade banks istället för trappsteg.

Flensburg
Vaknade tidigt på morgonen, inmundigade frukost och packade ihop våra saker. Satte oss i bilen och begav oss mot Flensburg. Vi googlade staden och fann en finfin betongpark, det fick bli vårat huvudmål i Flensburg. Parken visade sig vara en BMX-park med hjälmtvång och inte alls speciellt häftig. Intill betongen låg en plywoodyta med bmxprylar där vi fick köra lite hopprampssession. Här kom Andreas igång och visade att han har skills på brädan.

Vi lämnade Flensburg bakom oss efter att ha fyllt upp med billig dricka och godis. Raka spåret mot Österlen!

Österlen och rampfarm
På vägen hem stannade vi en natt på ”Rampfarm” på Österlen.
Först stack vi till havet och badade. Axel försökte ragga lite tjejer på stranden och frågade om de ville med på fest. Det ville de inte och det var ju tur eftersom det inte fanns något party att komma till. Efter bad och rengöring så stack vi hem till Sams sommarhus och spelade fotboll, grillade och hade en kvällssession i hans miniramp. Det blev en riktigt sick session där Chai skatade som en kung. Han är den typ av skatare som man gärna fotograferar. Han är lite sån där ”Vad skall jag göra?”. Man säger vad man vill ha och han gör det.

Det var en riktigt bra teamkänsla och humöret var på topp. Efter skaten var alla trötta och vi gick och la oss för natten.

På morgonen käkade vi lyxfrukost med jordgubbar, spelade rundpingis och bestämde oss för att avsluta resan skatewise med att skata ett handrail i Ystad.

Railet var lågt och gick ner för en 12-stegare, gräs på utsidan och grus i landningen. Vi åkte till Byggmax och fixade skivor till landningen. Axel satte fs 5050 ganska fort och Fresh gjorde typ 30 försök på nosegrind. Efter sista försöket var han gråtande trött och blodet rann från alla möjliga håll. Inget make där med väl några oanvändbara bilder.

Vi gav upp resan och satte oss i bilen och åkte hem till Stockholm.

Over and out!

3 kommentarer

 1. Kommenterat av Per 2 maj, 2011 - 4:08 f m

  GRYMT!

 2. Kommenterat av Børek 2 maj, 2011 - 8:26 f m

  Det där bankspotet i Hamburg e så grymt!

 3. Kommenterat av 08 rep! 2 maj, 2011 - 9:45 f m

  as fett! all heder åt nord och kalle!

Kommentera

Namn (Obligatoriskt)
E-post (Obligatoriskt)
URL (Valfritt)

Socialt

Nypublicerat

Notiser

 • Skriet från Gotham (0)
  Det ur Frankrike sprungna Magenta Skateboards släppte i dagarna filmen Panic in Gotham, ett verk helt och hållet filmat i städernas stad, New York City. Förutom sedvanliga magentörer återfinns även gräddan av stadens skatescen 2013. Man tackar.
 • Static IV – Teaser (0)
  Den fjärde installationen i Josh Stewarts Staticserie är på väg att se dagens ljus. I veckan släpptes första teasern och om allt går enligt planerna ser vi fram emot att bli ordentligt stokade någon gång under 2013.
 • Svenska Skateboardgalan 2013 (2)
  Galatider råder och nästa vecka smäller det. Har du inte lagt din röst, gör det nu. svenskaskateboardgalan.se ››
 • Lucia Classics (0)
  Lika säkert som att vi imorgon kommer titta på de vackra, unga människorna iklädda ljuskronor och vita strutar, återkommer Lucia Classics ännu en gång. Precis som föregående år är skådeplatsen Karlstad och datumen som gäller är 14-15 december. Mer info…
 • Fler notiser

The Daily Grind