Våren i Rålambshovsparken hotad

Nyheter Publicerad fredag, april 1st, 2011 | Av
ralis_ekorre

OBS! Artikeln uppdaterad. Den 3 november förra året invigdes betongparken, i skatemun kallad Rålis, under Lilla Västerbron vid Rålambshovsparken i Stockholm. Med omedelbar verkan blev skapelsen en succé och så länge snö eller väta inte satt stopp för någon verksamhet har parken använts så gott som dagligen. Men säg den lycka som varar för nu verkar det nämligen som att det är slutskatat i betongböjarna. Åtminstone temporärt.

Anledningen heter jordekorrar och det faktum att inte mindre än ett femtontal exemplar setts till i skateparkens omedelbara närhet. Då jordekorren är ett på våra breddgrader lika sällsynt som ljudkänsligt djur har det således bestämts att all form av skateboardåkning, oavsett tid på dygnet, kommer att förbjudas. De aktuella jordekorrarna, som fortfarande ligger i ide, har under vintern parat sig. Då dräktighetstiden hos arten ligger på cirka 30 dagar beräknas nedkomsten till helgen vecka 13.

– Att vi ens ser jordekorrar i Sverige är sällsynt i sig. Vi kommer att verkställa en rad åtgärder för att förhindra bland annat skateboardåkning i området, säger Pia Krensler, Stockholms stads stadsträdgårdsmästare sedan 2009.

– Våra biologer har räknat antalet honor till åtta stycken vilket torde möjliggöra upp till så många som 40 avkommor, fortsätter Pia Krensler. Nu är det naturligtvis inte helt ovanligt att många av dessa inte överlever, i synnerhet inte om bristen på föda hos mamman är påtaglig.

Anskaffningen av föda beror självklart på tillgången till mat men även på jordekorrens vilja att lämna sitt bo. Pia Krensler har en rad idéer om hur hon ämnar förhindra att den skräms.

– Bland annat kommer vi att förse skateparkens samtliga åkbara ytor med kedjor och metallpelare som gör framfarten av skateboards, inlines, bmx och extreme segways omöjlig. I parken har man uppmätt decibelstyrkor på upp mot 110 under en vanlig vardagseftermiddag, ett värde som är allt för högt för jordekorrens känsliga trumhinnor.

Utöver de fysiska hinder man ämnar fylla parken med kommer det även att tillsättas decibelvakter på jour, allt för att försäkra sig om att jordekorren varken skadar sina hörselorgan samt att den faktiskt vågar sig ut för att uppsöka föda.

– Vi har haft positiva reaktioner på skateboardåkningen, men när det gäller ett djur som den Eurasiska jordekorren, vars närvaro hos oss i Sverige är så sällsynt, har vi ett ansvar inför framtidens generationer att bevara en unik genotyp. Den här arten av jordekorrar har dessutom inte setts på svensk mark sedan Holger Bloms (stadsträdgårdsmästare mellan 1938 till 1971) tidiga år.

– Självklart förstår vi att jordekorrarna kommer att ha det svårt att klara sig i en stadsmiljö och därför kommer vi så snart ungarna vuxit till sig lämna över samtliga familjer till Jonas Wahlström på Skansen.

Skateparken i Rålambhovsparken beräknas vara stängd för alla typ av skateboardåkning och liknande aktivitet under hela april månad. Fantastiskt tråkigt tycker vi på Defekt, samtidigt som vi naturligtvis förstår hur viktigt det är att bevara den rådande faunan.

För första gången i Sveriges historia har man dessutom fastställt ett vite för den som överträder reglerna i en skateboardanläggning. Den som bryter mot dessa åläggs att betala 2500 kronor i vite. En ganska saftig summa för en frontside slash.

APRIL APRIL!

5 kommentarer

 1. Kommenterat av Tomten 1 april, 2011 - 6:17 f m

  AprilFool!

 2. Kommenterat av Piff 1 april, 2011 - 7:05 f m

  Häng ut dom jävlarna på nätet!

 3. Kommenterat av edward 1 april, 2011 - 9:37 f m

  hahha, jordekorrar

 4. Kommenterat av Edvin 1 april, 2011 - 11:15 f m

  ofta??

 5. Kommenterat av Patrik Brandmannen 1 april, 2011 - 12:14 e m

  Ha Ha :-)

Trackbacks

 1. VÅREN I RÅLAMBSHOVSPARKEN HOTAD : Sthlm Sub Surfers

Kommentera

Namn (Obligatoriskt)
E-post (Obligatoriskt)
URL (Valfritt)

Socialt

Nypublicerat

Notiser

 • Skriet från Gotham (0)
  Det ur Frankrike sprungna Magenta Skateboards släppte i dagarna filmen Panic in Gotham, ett verk helt och hållet filmat i städernas stad, New York City. Förutom sedvanliga magentörer återfinns även gräddan av stadens skatescen 2013. Man tackar.
 • Static IV – Teaser (0)
  Den fjärde installationen i Josh Stewarts Staticserie är på väg att se dagens ljus. I veckan släpptes första teasern och om allt går enligt planerna ser vi fram emot att bli ordentligt stokade någon gång under 2013.
 • Svenska Skateboardgalan 2013 (2)
  Galatider råder och nästa vecka smäller det. Har du inte lagt din röst, gör det nu. svenskaskateboardgalan.se ››
 • Lucia Classics (0)
  Lika säkert som att vi imorgon kommer titta på de vackra, unga människorna iklädda ljuskronor och vita strutar, återkommer Lucia Classics ännu en gång. Precis som föregående år är skådeplatsen Karlstad och datumen som gäller är 14-15 december. Mer info…
 • Fler notiser

The Daily Grind