mj01mj02mj03mj04mj05mj06

Michael Jönssons melodi

Bildreportage Publicerad måndag, mars 14th, 2011 | Av

Jag vet egentligen inte så mycket om Michael Jönsson förutom att han är en enastående skateboardåkare som dök upp på Malmöscenen runt 2008. Jag vet också med ganska stor säkerhet att han är från Uppsalatrakten. Ganska snart sågs han i sällskap med Jäs Unit vilket således borde inneburit att han klarade av inträdesprovet på hundra armhävningar i rad samtidigt som man reciterar första versen från Straight Outta Compton. John Österlind satte sig ner med subjektet för en liten intervju och målet att fördjupa mig och resten av världen i ämnet Michael Jönsson.

Foto Martin Hallberg / Text John Österlind
Tjena Michael. Läget?
Haha tjena! Det är fint. Har råkat ställa om dygnet och gick upp skitsent. Men det är väl bara förskjuten lycka om man säger.

Kan man få lite snabb basic info? Vart kommer du ifrån och hur gammal är du?
Jag har precis fyllt 25 och bor i Malmö men kommer ursprungligen från Uppsala/Sävja.


Michael i trailern för Jäs Units kommande rulle. Filmat och redigerat av Martin Hallberg.

Du har rippat hårt och länge! Är de några news på sponsorfronten?
David på Skank i Uppsala har ställt upp mycket. Både för mig och för scenen i Uppsala. Han ska ha stort tack. Jag började precis köra för Kaleidoscope skateboards vilket känns skitroligt i och med att jag känner de flesta på teamet. Olof T, Olof H, du och jag! Möllanklicken, haha! Tack PJ! Olof Hörnesten sponsrar mig med kläder och skor också, vilket är guld värt.

Har din skateboardåkning tagit ditt liv i någon speciell riktning?
Ja klart den har! Skateboard har gjort att jag utvecklats som människa. Det blir ju så oundvikligen. Man formas av det man gör och de man träffar. Jag är mer öppen och har lätt för att ta det lugnt. Det tror jag kommer från skateboardmentaliteten.

Skatingen för mig är som den är för de flesta, det handlar om att träffa kamrater och ha roligt. Jag träffar många som jag kan relatera till. Det gjorde jag ju innan också men det är mycket lättare när man skatar. Alla är på samma ställe, plus att det blir mycket ärligare än att träffa folk på krogen till exempel. Det blir ett mer genuint möte mellan människor på ytan. Undra om det är samma grej på gymet?

Har du någon plan i livet för tillfället?
Jag har många planer och tankar som cirkulerar i huvudet. Det är kanske lite väl mycket ibland och då gör jag ingenting. Jag hamnar i strejkmode, typ. Planen i livet är lite dimmig, men de saker som är givna är att skata och ha kul. Det tror jag man kommer långt på, speciellt det sistnämnda.

Din nästa resa vart blir det och varför ska du dit?
Jag ska kanske till Malaga och hälsa på dig snart! Min kontrakt på lägenheten går ut om en vecka, så då blir Uppsala min nästa resa. Inte så kulinariskt.

Vi hade ju stora planer på att åka till Sydafrika. Jag fick lite problem med foten så jag lade en preliminär bang. Nu verkar det inte bli av men det skulle vara hur fett som helst. Alex S har hypat det genom att snacka om massa sköna downhills och billig mat. Indien och Sri Lanka skulle också vara tufft, men det slutar säkert med strejkmode.

Diego, är det en gammal kompis till dig eller?
Diego är mer eller mindre min son. Jag har adopterat honom kan man säga. Men sen blev det mer häng än fader/son grejen. Han är en klippa! Jag tycker det är roligt att han är ute och reser mycket. Men ja, det blir ju så att man saknar honom.

Tror du på karma?
Jag tror på karma till viss del. Olika kast och liknande, det tror jag inte på. Det är mer det att om man gör något fel, är dum mot någon eller liknande, så kommer det ikapp en. Antingen genom samvetet eller genom bemötandet av andra. Gör man en god gärning så får man tillbaka det genom att man själv mår bra av att vara en juste kille eller att andra omkring dig uppskattar din inställning och behandlar dig därefter. Kortsiktig karma kan vi kalla det för.

Om du fick 3500 kr i morgon skulle du då hitta på?
Då skulle jag gå och fundera på vad jag skulle göra för pengarna tills dom tog slut. Jag behöver ett fisheye i och för sig. Det får det bli!

Hur länge har du filmat för Jäs Unit-filmen?
Det första jag filmade var när vi var på Värnhem 2008. Det var första gången jag var där och jag kommer ihåg känslan efter att ha filmat något. Det var riktigt grymt. Överhuvudtaget så måste jag bara nämna 2008. Jag hade precis lärt känna er vilket gjorde att jag fick skata Malmö på ett annat sätt än tidigare. Varje dag var skate, grill och öl. Sedan dess har vi hängt och filmat ihop.

Hur stokad är du på en skala 1-10?
Jag är stokad till max! Det kommer bli bananas på premiären.

En kommentar

 1. Kommenterat av Dd 14 mars, 2011 - 6:55 e m

  Fett Micke! Fan va gött!

Kommentera

Namn (Obligatoriskt)
E-post (Obligatoriskt)
URL (Valfritt)

Socialt

Nypublicerat

Notiser

 • Skriet från Gotham (0)
  Det ur Frankrike sprungna Magenta Skateboards släppte i dagarna filmen Panic in Gotham, ett verk helt och hållet filmat i städernas stad, New York City. Förutom sedvanliga magentörer återfinns även gräddan av stadens skatescen 2013. Man tackar.
 • Static IV – Teaser (0)
  Den fjärde installationen i Josh Stewarts Staticserie är på väg att se dagens ljus. I veckan släpptes första teasern och om allt går enligt planerna ser vi fram emot att bli ordentligt stokade någon gång under 2013.
 • Svenska Skateboardgalan 2013 (2)
  Galatider råder och nästa vecka smäller det. Har du inte lagt din röst, gör det nu. svenskaskateboardgalan.se ››
 • Lucia Classics (0)
  Lika säkert som att vi imorgon kommer titta på de vackra, unga människorna iklädda ljuskronor och vita strutar, återkommer Lucia Classics ännu en gång. Precis som föregående år är skådeplatsen Karlstad och datumen som gäller är 14-15 december. Mer info…
 • Fler notiser

The Daily Grind