Dagens skate, nu på pränt

Foto Publicerad tisdag, mars 15th, 2011 | Av
dailyskate1

Martin Hallberg, vars alster vi såg så sent som i gårdagens bildreportage, är en talangfull fotograf som, förutom när han åker skateboard, sällan ses utan en kamera i handen. Utöver att bidra med material till flertalet publikationer och företag planeten runt kan man man se hans verk på bloggen The Daily Skate. Med anledning av just denna blogg lanserar Martin i dagarna en bok med material från densamma, ett ärende jag naturligtvis var tvungen att gräva djupare i.

Hej Martin. Ryktet har nått mig att du gjort en fotobok vilket låter fantastiskt kul. Hur fick du idén till detta?
Jo det stämmer. Jag har tänkt på det ett tag eftersom jag fotar så mycket som jag gör. Allt hamnar ju inte i tidningar eller överhuvudtaget printas ut för den delen. Jag har funderat på hur man skulle kunna få ut fotografierna på något snyggt sätt och kom fram till att det skulle vara roligt att göra en analog bok så här i den digitala tidsåldern.

När Pontus visade mig en bok som hans fotografpolare från Frankrike gjort så blev jag såld på tanken.

Är det enbart dina egna bilder?
Ja det är det. Det är bilder som jag har publicerat på min fotoblog, thedailyskate.tumblr.com, där av bokens namn ”thedailyskate”. Tanken med bloggen var att jag skulle uppdatera den en gång om dagen men den idén fick jag ge upp rätt snabbt märkte jag.

Hur tjock, respektive tung är boken?
Den är på 26 sidor och tillika 26 foton. Hur fet den är är upp till den som kollar i den att bedömma.

Skulle du föredra att folk har den på kaffebordet eller i bokhyllan?
Fotoböcker tycker jag hör hemma på kaffebordet, men jag skulle bli glad över vilket som. Jag har alla mina böcker i högar längs väggarna, det funkar det med.

Du har varit en extremt flitig fotograf de senaste åren men på senare tid har vi även sett dig filma en hel del. Vilket av medierna föredrar du?
Jag måste säga att det är fotografin som är det som ligger mig närmast hjärtat.

Det tar ofta bara bråkdelen av en sekund för kameran att skapa en bild, men under den den bråkdelen så har jag möjligheten att påverka bilden till precis det slutresultatet jag vill ha. Jag kan påverka ljuset med blixtar eller använda naturligt ljus och bygga upp bilden precis som jag vill genom att komponera den på olika sätt.

Det är väl det jag gillar, att ha fullständig kontroll över det korta ögonblicket. Låter rätt flummigt men hoppas du förstår vad jag menar.

Jag har precis börjat filma och tycker det är grymt roligt men jag vet inte än så länge om det bara är nyhetens behag, jag är en sjuk prylnörd så jag älskar att få nya prylar att leka med. Än så länge har det mest blivit en del klipp från Bryggeriet, mest för att lära mig kameran men planen är att göra ett större projekt under året.

Var hittar vi boken och vad får man hosta upp för att gå hem med ett exemplar?
Den kommer att börja säljas på premiäröppningen av Streetlabs nya butik i Malmö den 1:a april. Det går även utmärkt att beställa en genom att slänga iväg ett mail till info@martinhallberg.com. Premiärpris kommer att hamna på 249 spänn.

11 kommentarer

 1. Kommenterat av jonas 15 mars, 2011 - 10:52 f m

  Jag gillar detta mycket. Men är det verkligen så unikt som du beskriver det Martin O? Det är ju ett annat sätt att göra en portfolio på. Det nya sättet. Men fint initiativ. Kul att den finns till försäljning. Kommer köpa den. Absolut.

 2. Kommenterat av Ottosson 15 mars, 2011 - 10:58 f m

  Jag beskrev inte det hela som bokstavligen unikt men visst kan det tolkas så. När får vi se en motsvarighet från dig Jonas?

 3. Kommenterat av jonas 15 mars, 2011 - 11:33 f m

  Har redan. Finns hemma i enstaka ex dock. Försäljning var nåt nytt. Jag har inte förstått det där med att tjäna pengar ännu…

 4. Kommenterat av Martin 15 mars, 2011 - 12:30 e m

  Jag anser inte heller att det är nått unikt men det är en anledning för mig att få mina fotografin tryckta. Det känns som att många foton hamnar i det stora digitala arkivet och bara glöms bort. Vi får ta och byta böcker Jonas! Det kan bli det nya, bokbyte.

 5. Kommenterat av Ottosson 15 mars, 2011 - 12:51 e m

  Jag förespråkar Lulu.com. Så snart jag kommit på vad jag vill göra kommer det med stor sannolikhet dyka upp något där med mig som avsändare. Då kan vi byta böcker alla tre.

 6. Kommenterat av Mander 15 mars, 2011 - 1:20 e m

  Kolla Publit.se, jag tror det är framtiden.

 7. Kommenterat av jonas 15 mars, 2011 - 7:26 e m

  Jag är jävligt på. Bra ide Martinar!

 8. Kommenterat av Diabolics 15 mars, 2011 - 10:28 e m

  alltid fint med böcker att bläddra i, spankar skiten ur behovet att starta upp en dator när man sitter där i soffan.. För oss som är nybörjare på foto så finns det ju bra och billiga alternativ på nätet för egenpublicering utan så att man kan göra sina egna julklappar… fast morsan är väl sådär glad över 20 sidor backside smithgrinds i motljus…..

  jag skall genast springa iväg till den där bloggen och glo lite….

 9. Kommenterat av Diabolics 15 mars, 2011 - 10:36 e m

  snyggt!

 10. Kommenterat av Micromartin 16 mars, 2011 - 12:19 e m

  Ingen av Martinarna beskriver väl det här som unikt?

 11. Kommenterat av Delle 21 mars, 2011 - 6:36 f m

  Martin H är unik! Bra jobbat med boken dude!

Kommentera

Namn (Obligatoriskt)
E-post (Obligatoriskt)
URL (Valfritt)

Socialt

Artikelbilder

Nypublicerat

Notiser

 • Skriet från Gotham (0)
  Det ur Frankrike sprungna Magenta Skateboards släppte i dagarna filmen Panic in Gotham, ett verk helt och hållet filmat i städernas stad, New York City. Förutom sedvanliga magentörer återfinns även gräddan av stadens skatescen 2013. Man tackar.
 • Static IV – Teaser (0)
  Den fjärde installationen i Josh Stewarts Staticserie är på väg att se dagens ljus. I veckan släpptes första teasern och om allt går enligt planerna ser vi fram emot att bli ordentligt stokade någon gång under 2013.
 • Svenska Skateboardgalan 2013 (2)
  Galatider råder och nästa vecka smäller det. Har du inte lagt din röst, gör det nu. svenskaskateboardgalan.se ››
 • Lucia Classics (0)
  Lika säkert som att vi imorgon kommer titta på de vackra, unga människorna iklädda ljuskronor och vita strutar, återkommer Lucia Classics ännu en gång. Precis som föregående år är skådeplatsen Karlstad och datumen som gäller är 14-15 december. Mer info…
 • Fler notiser

The Daily Grind