Nike Zoom FP under luppen

Produkter Publicerad måndag, januari 3rd, 2011 | Av
zoomfp01

Senhösten 2010 lanserade Nike SB sitt senaste tillskott i det redan digra utbudet av skodon. Modellen har begåvats med namnet Zoom FP och är en direkt uppföljare till skon Zoom Tre AD som i sin tur var en uppföljare av Zoom Tre vilken i SIN tur var en vidareutvecklingen av den hiskeliga modellen E-Cue från 2003. Vi har fått möjlighet att klämma, känna och prova på skon som lockar med en rad intressanta attribut.

Med ovanstående information som grund står det klart att Zoom FP tillhör segmentet av Nike SB:s mer tekniskt innovativa skor men där de tre föregångarna hade en gemensam nämnare i ett tjockt lager gummimesh över stora delar av skon har man denna gång gått i en annan riktning. Istället för gummi har man valt att använda sig av syntetisk läder samt ett underliggande lager av något som Nike kallar för TPU vilket kortfattat är en slags termoplastisk polyuretan. Valet av ett slätt material har gjort att skon, i mina ögon, är betydligt behagligare att titta på, både på butikshyllan och på fötterna. Jag skulle till och med kunna gå så långt att säga att skon skulle kunna få följa med ut på krogen, vilket inte var fallet med föregångarna.

Beträffande hur skon känns på foten så var min första reflektion att den var väldigt svår att trä på. Istället för en konventionell plös är Zoom FP sydd i ett stycke. Att sticka i foten är lite som att trä på en relativt styv strumpa, eller varför inte ett fotstöd. Väl på så är stabiliteten väldigt bra. Rent av så bra så jag skulle kunna påstå att skon nästan skulle fungera som substitut för ett bandage vid eventuell vrickning eller stukning. Man kan också ana att skosnörena sitter där mer som en kosmetisk detalj och att skon skulle fungera lika bra som en slipon. Det kan också ha något att göra med att jag valde min vanliga storlek, 11, som faktiskt var lite för litet. Jag skulle rekommendera den köpsugne att prova en halv storlek större innan man bestämmer sig för köp.

Jag vet inte heller om det är avsaknaden av gummi eller om man fått in mer luftfickor i skon men detta är oavkortat den lättaste skateboardskon jag provat. När jag först fick kartongen i min hand trodde jag att det bara låg en sko i den. Döm om min förvåning när jag såg att det låg ett komplett par under locket. Plus ett par extra skosnören, såklart.

När det väl var dags att åka skateboard i skon märkte jag att den delade ett problem med sina föregångare, nämligen sulan (även om det denna gången inte var lika påtagligt). Precis som Zoom Tre AD var denna lite glattare än de skor jag normalt brukar använda. Jag är ingen expert i de tekniska fenomen som kretsar runt skotillverkning men jag härrör det hela till att gummiblandningen i sulan är hårdare för att den ska hålla längre, vilket i sin tur betyder att det tar en stund innan den är hundraprocentigt kompatibel med din bräda. Jag kan dock borga för att sulan faktiskt blir fullkomligt funktionell efter några sessions. Den är dessutom exceptionellt tunn vilket borgar för hundraprocentig brädkänsla, trots att man lyckats få in Zoom Air i hälen för att dämpa skönt när man ger sig ut på luftfärd.

Och så var det det här med själva skateboardåkningen. Jag har använt skon vid en rad tillfällen och måste säga att jag gillar den. De två föregångarna använde jag enbart någon gång innan de förpassades till garderoben men med Zoom FP har jag fått mersmak. Fästet i det syntetiska material som klär toppen av skon är mycket bra för ollies och flippar i alla tänkbara former och så fort sulan blivit ett med atmosfären blir även den greppig.

Det bästa med skon måste dock vara hållbarheten. Jag har tidigare bedyrat hur bra de två föregångarna håller men vad spelar det för roll när man inte gillar det man ser. Med Zoom FP får man båda världarna. Då toppen i stort saknar sömmar, åtminstone på de kritiska delarna, riskerar du inte att den ska dela sig någonstans och i kombination med det syntetiska lädret har vi en så kallad win-win situation.

Sammanfattat så är Nike Zoom FP en sko som passar nästan alla som åker skateboard. Priset kan tyckas ligga lite högt (för närvarande 1059 kr) men för detta får du en sko som håller minst tre gånger längre än din genomsnittliga skateboardsko.

Fördelar

Hållbarhet
Passform
Utseende
Brädkänsla (efter inkörningsperioden)
Grepp i överdelen

Nackdelar

Pris
Hal sula till att börja med

Mer om skon finns att läsa på nikeskateboarding.com.

3 kommentarer

 1. Kommenterat av clemens 10 januari, 2011 - 11:10 e m

  Jag förstar inte allt, men det är en bra artikel!

 2. Kommenterat av Ottosson 10 januari, 2011 - 11:14 e m

  Thank you Clemens!

 3. Kommenterat av knecke 12 januari, 2011 - 12:48 f m

  Mycket trevligt att du tar upp hållbarhet, något som jag tycker tas upp alldeles för sällan i skorecensioner.

Kommentera

Namn (Obligatoriskt)
E-post (Obligatoriskt)
URL (Valfritt)

Socialt

Artikelbilder

Nypublicerat

Notiser

 • Skriet från Gotham (0)
  Det ur Frankrike sprungna Magenta Skateboards släppte i dagarna filmen Panic in Gotham, ett verk helt och hållet filmat i städernas stad, New York City. Förutom sedvanliga magentörer återfinns även gräddan av stadens skatescen 2013. Man tackar.
 • Static IV – Teaser (0)
  Den fjärde installationen i Josh Stewarts Staticserie är på väg att se dagens ljus. I veckan släpptes första teasern och om allt går enligt planerna ser vi fram emot att bli ordentligt stokade någon gång under 2013.
 • Svenska Skateboardgalan 2013 (2)
  Galatider råder och nästa vecka smäller det. Har du inte lagt din röst, gör det nu. svenskaskateboardgalan.se ››
 • Lucia Classics (0)
  Lika säkert som att vi imorgon kommer titta på de vackra, unga människorna iklädda ljuskronor och vita strutar, återkommer Lucia Classics ännu en gång. Precis som föregående år är skådeplatsen Karlstad och datumen som gäller är 14-15 december. Mer info…
 • Fler notiser

The Daily Grind