Funsport Skateboard ser dagens ljus

Nostalgi Publicerad torsdag, april 29th, 2010 | Av

1996 begåvades Sverige något man inte haft i sin omedelbara närhet på många år, nämligen en skateboardtidning. Under 80-talet samt några år in på 90-talet var Svenska Skateboardförbundets medlemstidning ”Uppåt Väggarna” det som stillade vår hunger efter lokal skateboardkännedom men hur roligt man än tyckte det var att läsa denna svartvita publikation längtade man efter något som var mer på riktigt.

Första numret av Funsport Skateboard såg dagens ljus under den tidiga sommaren 1996 och bjöd på den redan då legendariske göteborgsrippern Magnus Ljungdell på omslaget. Inne i tidningen kunde vi suga i oss en stor artikel om skateboardstaden Göteborg, del ett i det retrospektiva kollaget ”Sveriges skateboardhistoria”, checkouts med Jonas Sohn, Petter Eriksson och Nicklas Belenius, lära oss hur man gör 5050-grinds med Ricky Sandström samt överdosera vårt läsbehov i två intervjuer med Jobby Kamlid och Tomas Olsson. Utöver detta presenterade man även några fasta avdelningar som skulle komma att fylla tidningens sidor genom åren.

Vid den här tiden hade jag ännu inte tagit klivet in i skateboardpublikationernas värld utan var enkom en betraktare och skamset minns jag hur vi i kör stod och svor över hur Stockholmscentrerad vi tyckte tidningen var. Trots att både omslaget och innehållssidan pryddes av personer med direkt anknytning till artikeln om Göteborg kunde vi inte se skogen för alla träden. Med detta sagt tror jag att jag talar för hela min generation när jag säger att en svensk skateboardtidning var det bästa som kunde hända vid denna tidpunkt och hos oss som läste och var en del av tidningen skapades band som än idag håller hög kvalitet.

I sedvanlig ordning är det nu dags för oss att ta vårt ansvar och förse de generationer som missade Funport Skateboard med denna klenod. Vill man bara frottera sig i nostalgi och minnas svunna tider går det också bra.

Ett stort tack till Peter Liedberg som lånade ut sitt exemplar av tidningen till mig. Tyvärr är mittbladet bortblåst, vilket resulterat i att bland annat Petter Erikssons checkout försvunnit. Sidorna 33 och 34 i artikeln om Sveriges skateboardhistoria är dessutom sönderrivna och saknas i stort sett helt. Som plåster på såren kan vi trösta oss med att åtminstone Gert Fastings manöver Gamba stand finns bevarad.

Första numret av Funsport Skateboard hittar ni här ››

2 kommentarer

 1. Kommenterat av street 29 april, 2010 - 11:14 e m

  tack =)

 2. Kommenterat av badger2 15 mars, 2012 - 12:59 e m

  ,

Kommentera

Namn (Obligatoriskt)
E-post (Obligatoriskt)
URL (Valfritt)

Socialt

Nypublicerat

Notiser

 • Skriet från Gotham (0)
  Det ur Frankrike sprungna Magenta Skateboards släppte i dagarna filmen Panic in Gotham, ett verk helt och hållet filmat i städernas stad, New York City. Förutom sedvanliga magentörer återfinns även gräddan av stadens skatescen 2013. Man tackar.
 • Static IV – Teaser (0)
  Den fjärde installationen i Josh Stewarts Staticserie är på väg att se dagens ljus. I veckan släpptes första teasern och om allt går enligt planerna ser vi fram emot att bli ordentligt stokade någon gång under 2013.
 • Svenska Skateboardgalan 2013 (2)
  Galatider råder och nästa vecka smäller det. Har du inte lagt din röst, gör det nu. svenskaskateboardgalan.se ››
 • Lucia Classics (0)
  Lika säkert som att vi imorgon kommer titta på de vackra, unga människorna iklädda ljuskronor och vita strutar, återkommer Lucia Classics ännu en gång. Precis som föregående år är skådeplatsen Karlstad och datumen som gäller är 14-15 december. Mer info…
 • Fler notiser

The Daily Grind