Funsport Skateboard 5/1998

Litteratur Publicerad fredag, januari 16th, 2009 | Av
Om ni hellre vill beskåda Funsport Skateboard nummer 5/1998 finns hela numret att ladda hem som pdf via följande länk ››

Man brukar säga att när fan blir gammal blir han religiös men jag säger att när skateboardåkaren blir gammal blir han nostalgisk. Extra nostalgisk kan man bli om man som jag står med flyttlådorna i högsta hugg. När källaren och garderoberna städas dyker det upp metervis av minnen från förr och ett av de starkaste av dessa är det numera insomnade svenska magasinet Funsport Skateboard. I väl undangömda tidskriftssamlare har dessa klenoder lugnt och sansat stått och väntat i flera år på att hamna under, eller snarare över, scannerns intensiva ljusstrålar.

Under ett par dagar har jag suttit och gjort just detta. Scannat. Kommande veckor ska vi sporadiskt försöka bjuda er, trogna Defektläsare, på inblickar från en underbar tid då skateboardsverige var litet, oskuldsfullt och lillgammalt. Först ut i denna nostalgitripp är nummer 5 av Funsport Skateboard från 1998, året då Bill Clinton anklagades för sexuella trakasserier och Marabou slutade tillverka tuggummit Toy.

De som läste Funsport Skateboard visste troligtvis att jag arbetade som frilansande skribent för tidningen. De som lusläste det finstilta kände kanske också till att jag då och då knäckte extra som formgivare för ett par sidor per nummer. Därför tyckte jag att det var intressant att börja med just nummer 5 från 1998.

I detta nummer hittar vi nämligen en intervju med mig, Martin Ottosson, vilken jag delade med John Dahlquist och herre min skapare vad jag tycker det är pinsamt att läsa mina ord från denna tid. Att inte någon satte munkavel runt hela mitt huvud och ombad mig att skriva om skateboard som rörde andra än mig själv är för mig ett mysterium. I intervjun låter jag bitter (tröttsamt för en 23-åring), naiv och full av klichéer. Men det är snart elva år sedan och förhoppningsvis får vi se det hela som preskriberat vid det här laget.

funsport5_98_3.jpg

Utöver intervjun med mig och John hittar vi även ett fem och ett halvt sidor långt dito med Giftorms starkaste man, Nicke Svensson och en bit bak i tidningen har jag skrivet en checkout, eller ”På G” som avdelningen hette, om min vapendragare Daniel Håkansson. En trip till Oslo hann vi också med där Jesper Nilsson styrde sin dieseldrivna van fylld med folk från Sveriges alla hörn, samt en dansk. ”Till tops med Troels” hette artikeln som täckte vår veckolånga turné till lusekoftans hemland med mig, Jesper Nilsson, Martin Nilsson, Magnus Gyllenberg, Andreas Engelkes, John Dahlquist, Stefan Ylitalo och Troels Jørgensson. I mina gömmor har jag även hittat ett fotokuvert med bilder från denna resa som förhoppningsvis ska resultera i ytterligare en framtida resa i nostalgins tecken.

funsport_5_98_2.jpg

Som om detta inte vore nog dök dessutom Martin Ander och Jocke Boberg upp i avdelningen ”Galleri gnarleriet”, den del i tidningen som visade upp vårt folks mer kreativa sidor.

Det som gör detta numret speciellt för just denne svensk är inte bara det faktum att jag framställs i ovan nämnda intervju. Människorna som figurerar är alla fortfarande väldigt starkt involverade i den skateboardvärld vi idag lever i och om jag får bestämma så ser jag gärna att det förblir så i ytterligare elva år.

Nog pratat, nu tycker jag att ni tar och fluktar in nummer av fem av Funsport Skateboard från 1998. Är ni allergiska mot onlinebaserade tidningsbläddrare finns även numret att flukta in som pdf på följande länk. Smaklig helg!

funsport_5_1998.jpg

Om ni hellre vill beskåda Funsport Skateboard nummer 5/1998 finns hela numret att ladda hem som pdf via följande länk ››

6 kommentarer

 1. Kommenterat av Pagge 17 januari, 2009 - 1:29 e m

  Way to go bro! Kul att läsa igen. Gillade James sekvens på Gorajewskijs lipslide, 3 bilder på ollien upp, en när han slidar och två på landingen….

 2. Kommenterat av Mange 21 januari, 2009 - 12:38 e m

  Fan Martin… Dina sista ord är ju helt obetalbara! Hahaha, det bästa jag läst på evigheter!

 3. Kommenterat av Martin 21 januari, 2009 - 1:22 e m

  Jag sa ju att det var pinsamt…

 4. Kommenterat av Mange 21 januari, 2009 - 8:37 e m

  Därmed inte sagt att jag själv inte skulle ha några pinsamma skelett i garderoben. Man får skratta åt det, annars förgås man…

 5. Kommenterat av Jørgen J 8 mars, 2009 - 10:21 e m

  Tight, Sweden!

 6. Kommenterat av Farre 13 april, 2010 - 12:01 e m

  Haha sjukt bra !!

Kommentera

Namn (Obligatoriskt)
E-post (Obligatoriskt)
URL (Valfritt)

Socialt

Nypublicerat

Notiser

 • Skriet från Gotham (0)
  Det ur Frankrike sprungna Magenta Skateboards släppte i dagarna filmen Panic in Gotham, ett verk helt och hållet filmat i städernas stad, New York City. Förutom sedvanliga magentörer återfinns även gräddan av stadens skatescen 2013. Man tackar.
 • Static IV – Teaser (0)
  Den fjärde installationen i Josh Stewarts Staticserie är på väg att se dagens ljus. I veckan släpptes första teasern och om allt går enligt planerna ser vi fram emot att bli ordentligt stokade någon gång under 2013.
 • Svenska Skateboardgalan 2013 (2)
  Galatider råder och nästa vecka smäller det. Har du inte lagt din röst, gör det nu. svenskaskateboardgalan.se ››
 • Lucia Classics (0)
  Lika säkert som att vi imorgon kommer titta på de vackra, unga människorna iklädda ljuskronor och vita strutar, återkommer Lucia Classics ännu en gång. Precis som föregående år är skådeplatsen Karlstad och datumen som gäller är 14-15 december. Mer info…
 • Fler notiser

The Daily Grind